The Development of the Campus Novel Genre - Průšová, Liliana (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem diplomové práce je analýza a porovnání univerzitních románů tří autorů. Práce v teoretické části vymezuje historické a socioekonomické pozadí vývoje univerzitního románu. Dále se práce zabývá samotným žánrem univerzitního románu a jeho znaky. Praktická část se zabývá konkrétními příklady tohoto žánru a jejich analýzou. Analyzovanými a porovnávanými romány jsou Šťastný Jim a Jakeův problém od Kingsley Amise, trilogie Hostující profesoři, Svět je malý a Pěkná práce od Davida Lodge a O kráse od Zadie Smith. Práce je zaměřena na vývoj univerzitního románu, který je vymezen v rámci těchto děl.
The Development of the Campus Novel Genre
Keywords: univerzitní román; vývoj; Hnutí; rozhněvaní mladí muži; postmodernismus; campus novel; development; the Movement; Angry Young Men; postmodernism