Zahájení činnosti mladého zemědělce v režimu ekologického zemědělství - Kropáčková, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2019)
Diplomová práce je zaměřena na analýzu současného stavu zemědělského podniku a následné vyhodnocení jeho vhodnosti k podnikání v systému ekologické produkce s ohledem na stanovištní podmínky, strukturu podniku, jeho stávajícího zaměření, lidský faktor i ekonomické aspekty. V teoretické části je nastíněna problematika ekologického zemědělství a jeho trvalé udržitelnosti, podpora podnikání zemědělců v ekologickém zemědělství, a faktory ovlivňující hospodaření v chráněných krajinných oblastech. Praktická část je zaměřena na zhodnocení současného stavu podniku. Je zde hodnocena rostlinná a živočišná výroba a možnosti ubytovací služby pro mimoprodukční činnost farmy. Pro posouzení vhodnosti podniku pro podnikání v režimu EZ je v diplomové práci použita SWOT analýza. V závěru je vyhodnocena vhodnost podniku pro podnikání v ekologickém způsobu hospodaření včetně doporučení pro zahájení činnosti.
Initiation of activity of young farmer in organic agriculture
Keywords: Ekologické zemědělství; trvalá udržitelnost; mladý zemědělec; agroturistika; hospodaření v CHKO; Organic agriculture; sustainability; Young Farmer; agrotourism; farming in protected landscape areas