Strategické řízení ve vybrané obci - Knop, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2014)
Předmětem bakalářské práce "Strategické řízení ve městě Česká Lípa" je zhodnocení strategického řízení a navržení jejího dalšího rozvoje. Teoretická část je zaměřena na studium odborné literatury, která se zabývá veřejnou správou, strategickým řízením a financováním obcí. Praktická část obsahuje charakteristiku města Česká Lípa a provedení několika analýz. První provedenou analýzou je PESTLE analýza, která je zaměřena na politicko-právní, ekonomické, společenské, technické, legislativní a ekologické faktory. Druhou analýzou, která je v práci dělána je SWOT analýza, kde zdůrazňuji slabé a silné stránky, příležitosti a ohrožení města Česká Lípa, aspekty byly vybírány za pomoci starostky Mgr. Hany Moudré, které poskytla do bakalářské práce i rozhovor. Rozhovor byl proveden 15.4. 2014 na městském úřadě v České Lípě. Na základě SWOT analýzy byla v práci vyhodnocena a navržena strategie města.
Strategic management in a selected village
Keywords: veřejná správa; strategické plánování; obec; financování obcí; Česká Lípa; public administration; strategic management; financing of municipalities; Česká Lípa