Francouzská a česká terminologie v evropských legislativních textech zaměřených na oblast: "Námořní doprava" - Daňková, Ivana (Jihočeská univerzita, 2010)
Tématem této bakalářské práce je: Francouzská a česká terminologie v evropských legislativních textech zaměřených na oblast ?Námořní doprava?. Po uvážení velkého obsahu tohoto tématu z hlediska terminologie jsem se rozhodla zaměřit se pouze na ?Bezpečnost v námořní dopravě?. Práce je rozdělena na tři části. První část je teoretická. Nejprve nám stručně nastiňuje téma námořní dopravy. Její větší část se ale zabývá problematikou kolokací a překladatelskými postupy. Druhá část je praktická a objasňuje vytvoření paralelního korpusu francouzských a českých legislativních textů z oblasti ?Bezpečnost v námořní dopravě?. Je zde také představena struktura francouzských kolokací a jejich české překlady. Ve třetí části, též praktické, se práce soustřeďuje hlavně na překlad jednotlivých kolokací, které jsou podrobně rozebírány a analyzovány. Hlavním cílem této bakalářské práce je vytvoření terminologické databáze jednotlivých kolokací a na jejím základě posoudit správnost a kvalitu českých překladů.
French and Czech Terminology in European Legislative Texts Focused on the Domain: Shipping