Komunikace ve sféře výpočetní techniky - Sixtová, Jana (Jihočeská univerzita, 2010)
Anotace Diplomová práce pojednává o komunikaci ve sféře výpočetní techniky, zejména o počítačovém slangu. Teoretická část je věnována pojmu slang a jeho postavení ve struktuře národního jazyka. Představuje nám různé definice slangu a názory lingvistů na vymezení tohoto termínu. Popisuje také jazykové a mimojazykové aspekty slangu. Druhá část diplomové práce podává výklad o historii ve výpočetní technice a také přehled písemných pramenů, které se týkají počítačového slangu. Cílem této práce ale bylo především sestavení slovníku počítačového slangu vzniklého převážně na základě dotazníkového výzkumu v letech 2007 - 2009. Jazykový materiál byl podroben analýze; ta je zaměřena na základní rysy slangu, na synonymitu a expresivitu. Zkoumá rovněž počítačové anglicismy a charakter jejich adaptace v českém jazyce.
Communication in the Field of Computer Science
Keywords: Komunikace; počítačový slang; slovník počítačového slangu; počítač; výpočetní technika; Communication; computer slang; dictionary of the computer slang; computer; computer science