Hodnoty akumulace Tc-99m-DMSA v ledvinách u dětí - Homolková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2015)
Scintigrafická vyšetření ledvin a močových cest umožňují získat řadu informací o stavu uropoetického traktu. Hlavním přínosem dnešní nukleární medicíny je možnost zobrazení a přesného kvantitativního zhodnocení jednotlivých funkcí ledvin a močových cest. V současné době se pro statickou scintigrafii a SPECT ledvin používá Tc-99mDMSA neboli dimerkaptojantarová kyselina. U dětí se aplikuje Tc99m-DMSA o aktivitě minimálně 20 MBq. Statická scintigrafie se nejčastěji provádí k prokázání akutní pyelonefritidy. Při takovéto nemoci ledvin vzniká jedno nebo více ložisek se sníženou akumulací radiofarmaka, přičemž jizvy se jeví jako klínovitý defekt, který nemá pravidelné okraje a orgán ztrácí na objemu. Další z nemocí, pro jejíž diagnostiku je volena metoda statické scintigrafie, je tzv. hypoplastická ledvina, jež má hladký zevní okraj bez defektů v kůře. Výše uvedená diagnostická metoda je rovněž využívána k posouzení lokálních změn u transplantovaných ledvin. Cílem praktické části této práce bylo zodpovězení následující otázky: "Jaké jsou normální hodnoty akumulace Tc-99m-DMSA v ledvinách u dětí?". Odpověď jsem získala prostřednictvím zkoumání a vyhodnocení výsledků vyšetření metodou statické scintigrafie referenčního souboru 28 ledvin u dětí Oddělení nukleární medicíny nemocnice v Českých Budějovicích. Referenční soubor byl sbírán od září 2014 do března 2015 a tvořen pacienty ve věku do 18 let. Lékař zhodnotil ledviny jednotlivých pacientů a pro výzkum vybral takové, které nejeví známky poruchy polohy nebo ložiskové změny, či poruchy funkce. Pracovala jsem v programu pro statickou scintigrafii ledvin. Zadávala jsem specifikující údaje o jednotlivých pacientech a následně zakreslila oblasti zájmu u pravé i levé ledviny každého z nich. Program vyhodnotil procento akumulace Tc-99m-DMSA jednotlivě pro každou ledvinu zkoumaného vzorku pacientů. Takto získané hodnoty jsem zapsala do tabulky v programu Microsoft Excel a prostřednictvím statistických výpočtů určila normální hodnoty akumulace Tc-99m-DMSA v ledvinách dětí. Pro statistické vyhodnocení jsem použila vzorce pro průměr, směrodatnou odchylku a percentil. Z takto zpracovaných hodnot lze uvést, že normální hodnota akumulace Tc-99m-DMSA v ledvinách dětí se pohybuje v rozmezí od 10,9 % do 32,9 %.
Values of accumulation of Tc-99m-DMSA in kidneys of children
Keywords: statická scintigrafie ledvin; Tc-99m-DMSA; ledvina; nukleární medicína; static renal scintigraphy; Tc-99m-DMSA; kidney; Nuclear Medicine