Současná informovanost rodičů o možnostech očkování - Zeman, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2011)
V současné době se množí otázky, zda-li není očkování zbytečné a zda-li neexistují jiné formy prevence a povinnost očkování by se měla zrušit. Současně lidé často chodí na očkování z povinnosti a nezajímají se o bližší informace. Očkování, ale také zaznamenává vzestup do povědomí, díky novým očkovacím možnostem, mediálně známé očkování proti pneumokokům, či často se skloňující očkování proti rakovině děložního čípku. Má bakalářská práce na téma Obecné povědomí o možnostech očkování, popisuje současnou situaci v Českých Budějovicích a Litvínovicích, především povědomí maminek ve stáří 20 až 50 let. Jako metoda výzkumu byl užit kvantitativní výzkum. Metoda dotazování, technika sběru dat byl proveden dotazník. Dotazník byl umístěn v ordinacích preventivních lékařů, krajské hygienické správě, v mateřských školách a na obecním úřadě. Cíl byl zjistit stav povědomí o očkování na venkově, konkrétně v Litvínovscích a stav ve městě Českých Budějovicích, dále zda-li se názory na očkování liší ve městech a na vesnicích a jestli je to také ovlivněno vzděláním. V mém výzkumu se potvrdily hypotézy, že lidé na venkově méně odmítají očkování a neusilují o zrušení povinnosti očkování. Lidé ve městech jsou více proti očkování a více usilují o zrušení povinnosti. Dále bylo zjištěno, že maminky s vyšším vzděláním spíše hledají alternativní způsoby prevence na místo očkování. Má práce prokázala, že maminky jsou často nedostatečně informovány o očkování a nebo, že jejich informace jsou zkreslené.Neorientují se v možnostech využití příspěvků na očkování pojišťovnami. Doporučil bych více informačních letáků a větší informovanost v mediích. Práce bude využita přímo lékaři, k vytvoření letáků, které by zodpověděly všechny otázky vyplývající z mé práce. Dále pro pojišťovny, aby zlepšily své služby a zpřehlednily možnosti doplácení na očkování. A také pro studenty ke studiu.
Present information level of parents concerning the vaccination possibilities
Keywords: dítě; vakcinace- metody; aplikace a dávkování; vakcinace-nežádoucí účinky; pacientiidentifikační systémy; řízená péče-programy; zákonodárství; pediatrie; lékaři; pediatrické ošetřovatelství; zdraví-znalosti; postoje; praxe; informace-šíření-metody; dotazníky; child; vaccination-methods; application and dosage; vaccination-untoward effects; patientsidentification systems; controlled care-programs; legislation; pediatry; doctors; pediatric nursing; health-knowledge; positions; experience; information- propagation-methods; questionnaires