Influence of dietary components and redox enzymes on intestinal microbiota proliferation in the tick Ixodes ricinus - Kučera, Matěj (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato diplomová práce je zaměřená na posouzení vlivu složek diety na mikrobiální proliferaci ve střevech klíštěte Ixodes ricinus. Byla posouzena dynamika patogenu Borrelie afzelii v závislosti na přítomnosti/nepřítomnosti hemoglobinu v potravě. Byl demonstrován vliv střevního enzymu, duální oxidázy, na regulaci střevní bakteriální mikroflóry. Na základě výsledků RNA interference byl rovněž naznačen vliv duální oxidázy na ovipozici I. ricinus. Dodatek této práce popisuje optimalizaci klíštěcího in vitro krmeni pro nymfy I. ricinus.
Influence of dietary components and redox enzymes on intestinal microbiota proliferation in the tick Ixodes ricinus
Keywords: Ixodes ricinus; in vitro krmeni; hemoglobin; hem; komplement; NADPH oxidáza; DUOX; duální oxidáza; Ixodes ricinus; in vitro feeding; hemoglobin; heme; complement; NADPH oxidase; DUOX; dual oxidase