Včelařsky významné pylodárné rostliny jarního a časně letního aspektu na území severní části Blanského lesa - Zídková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2013)
Předmětem studia bakalářské práce bylo určování včelařsky významných rostlin z pylových rousek s cílem vyhodnotit význam pylu v potravě včely medonosné. Pylové rousky byly odebrané z jednoho včelstva, jehož stanoviště se nacházelo jižně od osady Dobčice v Chráněné krajinné oblasti Blanský les. V doletové vzdálenosti od něj jsou přírodní rezervace Chrášťanský vrch a Vysoká Běta. Podle pylových zrn byly v nativních preparátech zjišťovány taxony flóry CHKO Blanský les a odhadován jejich význam z hlediska výživy včely medonosné v dané oblasti. Pozornost byla věnována také struktuře vegetace v okolí úlu a výskytu významných biotopů pylodárných rostlin.
Important plants in terms of pollen for bee-keeping in the spring and early summer in the northern area of the landscape Blanský les
Keywords: CHKO Blanský les; Chrášťanský vrch; Vysoká Běta; včela medonosná; pylové rousky; nativní preparát; úl.; Blanský les Protected Landscape Area; Chrášťasnký vrch; Vysoká Běta; honeybee; pollen loads; native preparate; beehive.