Sociální aspekty současné daňové politiky v České republice - Olšarová, Edita (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem bakalářské práce je představit možnosti daňových úlev a slev na dani pro poplatníky daně z příjmů fyzických osob a podmínek pro jejich uplatnění. Ukázat provázání daňové a sociální politiky a také představit daňovou a sociální politiku jako součást předvolebních programů jednotlivých politických stran. Práce je koncipována pouze jako teoretická. V úvodu, pro lepší vhled do problému, se zabývám teorií zdanění, hlavní stať se zabývá daní z příjmů fyzických osob a možnostem, jak tuto daň snížit. Na závěr analyzuji začlenění tématu daňové a sociální politiky ve volebních programech politických stran. Bakalářská práce je zpracována z dostupné odborné literatury, legislativních zdrojů a internetových stránek kompetentních institucí.
Social aspects of the current tax policy in the Czech Republic
Keywords: Daň; daň z příjmů; osvobození od daně; úleva na dani; sleva na dani; daňové zvýhodnění; sociální politika; volební program.; Tax; income tax; tax exemption; tax credit; tax reduction; tax advantage; social policy; election program.