Postava Ester v příběhu Knihy Ester - Smítková, Alena (Jihočeská univerzita, 2009)
Hlavním tématem práce je zkoumání postavy Ester, jejích rolí a funkcí v Knize Ester. Samotnému uchopení postavy Ester předchází dějinná recepce knihy. Tomuto náhledu je nejprve podroben masoretský a poté řecký text. Pro komplexnější chápání Ester v Židovské tradici je následně přiblížen význam svátků Purim a jeho slavení. Pomocí metody narativní analýzy jsou určeny role a funkce jednotlivých postav, hlavně pak Ester. Příběh Ester je analyzován nejprve v masoretském, později v řeckém textu a konečně z obou pramenů. Tradiční pojetí role Ester je konfrontováno s použitou metodou narativní analýzy, což umožňuje komplexnější nazírání této starozákonní postavy.
Ester As A Charakter In A Story
Keywords: Kniha Ester; řecké dodatky; dějinná recepce; svátky Purim; žena ve Starém Zákoně; interpretace; role a funkce postavy; hlavní hrdina; narativní analýza; aktantové schéma; dějové linie a zvraty.; Book of Esther; Greek appendiees; historici reception; Purim Feast; woman in the Old Testament; interpretation; role and fiction of a charakter; main hero; narative analysis; actant scheme; plot lines and reverses