Kryptoměny z hlediska daňového zatížení pro konkrétní subjekt - Mazancová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2022)
Kryptoměny jsou novodobým fenoménem nejen z hlediska technologického pokroku, ale i jako platebního prostředku či investic. Cílem diplomové práce je vyhodnotit dopad nakládání s kryptoměnami z hlediska daňového zatížení pro konkrétní subjekt. Pro zhodnocení daňové zátěže jsou vybrány daň z příjmu fyzických i právnických osob a daň z přidané hodnoty. Analýzu doplňují doporučení pro optimalizaci daňové povinnosti a výčet následků při nepřiznání příjmů z kryptoměn. Závěr shrnuje výsledky práce včetně legislativně nevyjasněných otázek dalšího zdanění.
Cryptocurrencies in terms of the tax burden for a particular entity
Keywords: kryptoměny; daň; DPH; srovnání zdanění fyzických a právnických osob; cryptocurrencies; tax; VAT; comparison of personal and corporate taxation