Vliv ročníku na produkci medu v různých nadmořských výškách - Bahelková, Petra (Jihočeská univerzita, 2007)
Cílem práce je v rámci zvoleného výběrového souboru včelstev, sestávajícího z dílčích souborů v různých nadmořských výškách analyzovat vliv ročníku, nadmořské výšky a jejich interakcí na produkci medu a navrhnout možnost využití získaných poznatků. Pro sledování v letech 2002-2006 bylo vybráno pět lokalit lišících se nadmořskou výškou (472 - 650 m). Interakce nadmořské výšky a ročníku se projevila jako rozhodující faktor, který determinuje produkci medu na včelstvo z 89,77%. Se vzrůstem nadmořské výšky o 100m se snižuje produkce medu o 5 kg na jedno včelstvo. Z provedených analýz vyplývá, že výrazněji než přímý vliv jednotlivých faktorů (nadmořské výška, ročník) působí na výši produkce medu jejich vzájemná interakce.
Influence of years on the honey production in different altitude above sea levels
Keywords: včelstvo; úl; produkce medu; nadmořská výška; bee colony; hive; honey production; altitude above sea level