Techniky kreativního účetnictví - aspekty vypovídací schopnosti účetních výkazů sestavených dle mezinárodních standardů účetního výkaznictví - Švamberk, David (Jihočeská univerzita, 2017)
Téma diplomové práce se nazývá "Techniky kreativního účetnictví - aspekty vypovídací schopnosti účetních výkazů sestavených dle mezinárodních standardů účetního výkaznictví". Cílem této práce je posoudit, zda vybraná účetní jednotka vykazovala znaky možného kreativního účetnictví v rámci veřejně dostupných účetních výkazů sestavených dle IFRS v komparaci s výkazy podle ČÚP a následné posouzení získaných rozdílů ve vypovídací schopnosti obou účetních přístupů. K posouzení jsou použity tyto detekční modely Beneish model, CFEBT model a Jonesova nediskreční akruálnost. Mimo to jsou vypočteny další dva podpůrné modely Altmanova analýza Z-score a Index bonity. Diplomová práce se zaměřuje na vypovídací schopnost účetních výkazů pro uživatele, která významně ovlivňuje jejich ekonomická rozhodnutí. Práce analyzuje zveřejněné a zauditované finanční výkazy záměrně z pohledu uživatele, který nemá žádný jiný přístup k detailnějším informacím. Práce je rozdělena do tří hlavních částí. První část tvoří literární přehled o teorii kreativního účetnictví. V této části jsou popsány definice, historie, příčiny, dopady a techniky kreativního účetnictví, stejně tak jsou uvedeny zmíněné detekční modely, které mohou identifikovat manipulace ve finančních výkazech. Tam jsou rovněž představeny bankrotní a bonitní modely sloužící k další finanční analýze vybrané účetní jednotky. Druhá část popisuje metodiku práce zahrnující postupy výpočtů zvolených modelů využitých k detekci a analýze kreativního účetnictví. Třetí část práce je věnována vyhodnocení výsledků provedených analýz. Na závěr je zhodnocen a komentován možný výskyt kreativního účetnictví ve výkazech vybrané účetní jednotky a je posouzena vypovídací schopnost obou účetních systémů.
Creative Accounting Techniques - Aspects of the Presentation of Financial Statements Prepared in Accordance with International Financial Reporting Standards
Keywords: kreativní účetnictví; věrný a poctivý obraz; detekční modely; manipulace finančních výkazů; IFRS; české účetní standardy; creative accounting; fair and true view; detection models; financial statements manipulation; IFRS; Czech Accounting Standards