ANALÝZA DOSTUPNOSTI EKOLOGICKY CERTIFIKOVANÝCH OSIV V ČR - Blaško, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce na téma ?Analýza dostupnosti ekologicky certifikovaných osiv v ČR? se zabývá dostupností ekologicky certifikovaných osiv v České republice, dále pak strukturou databází ekologických osiv a poptávkou ekologických zemědělců. Cílem diplomové práce je za prvé informovat o ekologických osivech a uvést možnosti jejich použití a za druhé aplikovat získané teoretické poznatky vytvořením vhodných návrhů pro praxi. Aby mohl být stanovený cíl dodržen je diplomová práce rozdělena na dvě části ? literární přehled a praktickou část. Literární přehled popisuje ekologické zemědělství, na jakých základních principech je založeno, důvody jeho vzniku, jakým vnitrostátním legislativním rámcem musí být podloženo pro jeho správnou funkci a další povinnosti vyplývající z legislativy EU. Dále se věnuje ekologickým farmám, jejich velikosti a zaměření. Součástí přehledu jsou informace o ekologických osivech, porovnání kvality konvenční a ekologické produkce a obecné zásady ekologického zemědělství. Praktická část diplomové práce vznikla ve spolupráci s Ing. Petrem Konvalinou, Ph.D., kdy získané informace, od ekologických farmářů hospodařící na orné půdě, budou vyhodnoceny. Výsledkem této praktické části by mělo být 1. vyhodnocení dostupnosti ekologicky certifikovaných osiv 2. srovnání navržených aplikací s příklady v ČR a v zahraničí 3. využití získaných informací pro zhodnocení jednotlivých databází Jako přínos diplomové práce zpracovávající téma ?Analýza dostupnosti ekologicky certifikovaných osiv v ČR? lze považovat na jedné straně získání nových ukazatelů ekologického zemědělství. Na druhé straně lze označit za přínosný užitek pro konkrétní organizaci - možný návrh postupu zlepšení efektivity databází nabízených ekologicky certifikovaných osiv v ČR.
Analysis of availability of organically certified seed in the Czech Republic