Rozumí ženy rizikům spojeným s předčasným porodem? - Crhová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2011)
Rozumí ženy rizikům spojeným s předčasným porodem? Hlavním zdrojem informací budoucích maminek jsou prenatální poradny, kde by se měly dozvědět o rizicích předčasného porodu a hlavně jak reagovat v případě potíží. Teoretická část práce shrnuje poznatky o předčasném porodu, jeho rizicích, příčinách, diagnostických a terapeutických možnostech, ošetřovatelské péči a důsledcích pro novorozence. Praktická část je zaměřena na informovanost těhotných žen a zhodnocení kvality informací ženami, které předčasně porodily. Ke zpracování problematiky byla použita kombinace kvantitativního a kvalitativního výzkumného šetření. Kvantitativní část proběhla formou dotazníku, určeného ženám v prenatálních poradnách. Kvalitativní část proběhla formou polostrukturovaného rozhovoru se ženami, které předčasně porodily. Stanoveno bylo 6 cílů a s nimi související hypotézy. Cílem práce bylo zjistit, zda jsou těhotné ženy informovány o problematice a zda ženy, které předčasně porodily, byly v prenatálních poradnách o problematice dostatečně informovány. Dalším cílem bylo vytvoření edukačního materiálu pro matky, týkajícího se rizik spojených s předčasným porodem a pro porodní asistentky, týkajícího se edukace matek v dané oblasti. Všechny cíle byly splněny. Potvrdila se hypotéza předpokládající informovanost o rizikových faktorech, taktéž hypotéza předpokládající informovanost o projevech hrozícího předčasného porodu, i hypotéza předpokládající informovanost o důsledcích předčasného porodu pro novorozence. Tato bakalářská práce může posloužit jako edukační materiál pro porodní asistentky, které mohou téma zařadit do předporodní přípravy a také jako inspirace pro vytvoření edukačních materiálů pro budoucí matky.
Do Women Understand the Risks Connected with the Preterm Birth?
Keywords: Nedonošený novorozenec; ošetřovatelská péče; prevence vzniku předčasného porodu; projevy předčasného porodu; předčasný porod; příčiny předčasného porodu; Premature newborn; nursing; prevention of preterm birth; signs of preterm birth; preterm birth; causes of preterm birth