Diagnostika a endovaskulární léčba okluzívního onemocnění pánevních a stehenních tepen - Pěčková, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2007)
Okluzívní onemocnění v oblasti pánevních a stehenních tepen může pro pacienta znamenat velmi závažnou zdravotní komplikaci. Proto je důležité znát veškerá rizika, která by těmto onemocněním mohla předcházet, znát i onemocnění samotná a v neposlední řadě je velmi důležitou kapitolou i diagnostika a v poslední fázi i samotná léčba. Proto jsem si toto téma vybrala, za účelem poskytnout případnému čtenáři veškeré výše uvedené informace o této problematice. K diagnostice okluzívního onemocnění jsou používány zobrazovací metody. K prostorovému zobrazení byly vyvinuty metody ultrasonografie ( UZ ), spirální CT angiografie ( CTA ), angiografie magnetickou rezonancí ( MRA ) a modifikace klasické angiografie - digitální subtrakční angiografie ( DSA ). UZ patří mezi základní vyšetřovací metodu svou neinvazivností. Spirální CTA je metoda, která je založena na dvou a třírozměrném zobrazení za použití speciálních programů. Zobrazení magnetickou rezonancí je neinvazivní vyšetřovací metoda a je odvozena od klasické nukleární MR. MRA je jednou z možných vyšetřovacích technik, které podává komplexní informace o vztahu okolních tkání k cévám a hemodynamice krevního toku. DSA umožňuje sledování průtoku cévami a pomocí digitalizace obrazu i jeho grafické zpracování a záznam rozměrů. Léčba okluzivního onemocnění oblasti pánevních a stehenních tepen zahrnuje perkutánní transluminální angioplastika ( PTA ) a implantace stentů.
Diagnosis and endovascular treatment of iliac and femoropopliteal occlusive disease
-
Keywords: Angiografie; ateroskleroza; ischemická choroba dolních končetin; Ultrasonografie; Výpočetní tomografie; CT angiografie; digitální substrakční angiografie; magnetická rezonance; perkutánnítransluminání angioplastika; kontrastní látka; stent; stentgraft; Angiography; Ultrasound; Computiryzed tomography; CT angiography; Magnetic resonance; percutaneuous transluminal angioplasty; Kontrast medium; stent; stentgraft