Sociální práce v nemocnici - používané metody a techniky - Mráčková, Iva (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce se věnuje tématu sociální práce v nemocnici. Sociální práce ve zdravotnictví je oblastí, kde se péče zdravotní prolíná s péčí sociální a je nezbytnou součástí léčebného a ošetřovatelského procesu. Cílem práce bylo zmapovat používané metody a techniky sociální práce v nemocnici České Budějovice. Byly stanoveny tři výzkumné otázky: 1. Jaké metody a techniky používá sociální pracovník při práci s pacientem? 2. Jaká sociální pomoc je ze strany pacientů v nemocnici nejčastěji využívána? 3. Jsou pacienti informováni o možnostech sociální péče po propuštění z nemocnice? K dosažení cílů této práce byl proveden kvalitativní výzkum metodou dotazování, použita byla technika polostrukturovaného rozhovoru. Výzkum probíhal během března až června 2012. Praktický výzkum probíhal za přímé spolupráce se sociálními pracovnicemi z nemocnice České Budějovice a s klienty, kteří byli propuštěni do domácího prostředí po předchozí hospitalizaci v nemocnici v Českých Budějovicích a po propuštění využili pomoci sociálních služeb. Výzkumem bylo zjištěno, že zdravotně sociální pracovnice se řídí v procesu sociální práce nejvhodnějšími metodami a používají nejnovější pracovní postupy při řešení nepříznivé sociální situace včetně přístupu ke klientovi. Klienti mají možnost kontaktovat sociální pracovnici v nemocnici a využít její pomoci při zmírnění nebo odstranění negativních sociálních důsledků nemoci.
Social Work in Hospital - Used Methods and Techniques
Keywords: sociální práce; sociální klient; sociální pracovník; sociální pomoc; sociální služby; metody a techniky; social work; social client; social worker; social help; social services; methods and techniques