Vyjadřování epistémické modality ve španělských žurnalistických textech v porovnání s českými. - Havlíková, Martina (Jihočeská univerzita, 2015)
Předmětem této diplomové práce je komparativní analýza výrazových prostředků epistémické modality na pozadí španělských a českých žurnalistických textů. Úvodní část se věnuje analýze diskurzu a obecné teorii promluvy, na kterou volně navazuje kapitola zabývající se ústředním tématem práce modalitou. Autorka definuje pojem modalita, zabývá se pojetím modality z hlediska logiky a lingvistiky a soustředí se na rozdílné typologie předložené zahraničními i českými autory. Dále se práce soustředí na kategorii evidenciality a výrazové prostředky (zejména lexikální) pro vyjadřování epistémické modality. Vlastní výzkum je založen na kvalitativní a kvantitativní metodě, jehož jádrem je studium výrazových prostředků epistémické modality a evidenciality a následné porovnání četností výskytů daného jevu mezi výše uvedenými jazyky.
Expression of epistemic modality in Spanish news texts in comparison with Czech texts.
Keywords: Teorie promluvy; modalita; epistémická modalita; evidencialita; epistémické ukazatele; komparativní analýza.; Theory of enunciation; modality; epistemic modality; epistemic markers; comparative analysis.