Kázání na rovině v podání svatého Ambrože a svatého Cyrila z Alexandrie - Kaška, Pavel (Jihočeská univerzita, 2019)
Práce se zabývá teologickým srovnáním dvou patristických komentářů Kázání na rovině z Lukášova evangelia - svatého Ambrože a svatého Cyrila z Alexandrie. U obou autorů se jedná o úryvky z jejich komentářů Lukášova evangelia. Nejprve je nastíněn život a literární dílo obou autorů a posléze je provedena analýza obou textů z hlediska vybraných stěžejních teologických témat. Následně dojde ke srovnání obou teologických pohledů na Kázání na rovině s nastíněním výchozí myšlenky obou autorů.
The Sermon on the Plain according to saint Ambrose and saint Cyril of Alexandria
Keywords: svatý Ambrož; svatý Cyril z Alexandrie; patristika; patrologie; teologie církevních otců; Lukášovo evangelium; Kázání na rovině; patristické komentáře; komentáře církevních otců; novozákonní komentáře; učitelé církve; patristická exegeze; exegeze Nového zákona; Expositio evangelii secundum Lucam; saint Ambrose; saint Cyril of Alexandria; patristics; patrology; teology of the Church Fathers; Gospel of Luke; The Sermon on the Plain; patristic commentaries; commentaries of the Church Fathers; commentaries of the New Testament; Doctors of the Church; patristic exegesis; exegesis of the New Testament; Expositio evangelii secundum Lucam