Metody diagnostiky viru SARS-CoV-2 - Helmichová, Eva (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářská práce se zabývá studiem diagnostiky viru SARS-CoV-2. Jedná se o RNA koronavirus, který způsobuje onemocnění COVID-19. Bylo objeveno koncem roku 2019 v Číně a poté se onemocnění rozšířilo po celém světě. Toto onemocnění se projevuje těžkým kašlem, ztrátou chuti a čichu. V horších případech se projevuje zápalem plic. Diagnostika viru SARS-CoV-2 se provádí pomocí PCR testu, antigenních testů a testů na protilátky. Vyšetření antigenními testy je určeno pro rychlý screening přítomnosti viru. Test na průkaz protilátek je vhodný pro ověření prodělání nemoci, popř. jim zjistíme účinnost očkování a odolnost proti němu. Tyto vzorky se získají stěrem z nosohltanu, úst ze slin nebo krve. Odběr by měl být správný a důkladný pro analýzu viru SARS-CoV-2. Metoda PCR je pokládána za nejspolehlivější metodu pro diagnostiku viru SARS-CoV-2. Metoda nám umožňuje detekci viru na základě známých sekvencí a při použití vhodných primerů dojde k rozlišení jednotlivých variant virů. V práci je popsána morfologie, diagnostika viru SARS-CoV-2 a metodika PCR s přesným navržením primerů pro detekci SARS-CoV-2. Pomocí softwaru je provedeno srovnání genomů SARS-CoV-2 v dané mutované oblasti a vytipovaná místa, ve kterých se vzájemně liší.
Methods for diagnosing SARS-CoV-2 virus
Keywords: SARS-CoV-2; RNA koronavirus; COVID-19; PCR; antigenní testy; test na průkaz protilátek; primery; SARS-CoV-2; RNA coronavirus; COVID-19; PCR; antigen tests; antibody test; primers