Vývoj partnerských vztahů v současné době - Urbanová, Simona (Jihočeská univerzita, 2007)
Cílem práce bylo zjistit, z jakých důvodů přibývá partnerů, kteří neuzavírají manželství i přesto, že si pořídí potomka. Nepodařilo se jednoznačně zjistit objektivní důvody, proč partneři neuzavírali manželství. Ve výzkumu se objevily čtyři případy, kdy se partneři nevzali z ekonomických důvodů. Jejich partnerka je hlášena jako matka samamoživitelka a využívá sociálních výhod, které z této situace plynou. Jeden pár uvedl, že jejich vztah je příliš krátký na to aby se vzali. Jak je také ze šetření patrné, pro devět ze čtrnácti párů není narození dítěte důvodem ke sňatku. Jejich momentální situace jim vyhovuje a v blízké době ji nehodlají měnit. Ve výzkumu se vyskytl častý jev, kdy sedm partnerských párů zem čtrnácti dotazovaných měli před momentálním vztahem i jiný dlouhodobější vztah, který trval déle než dva roky. Stojí vzít v úvahu, zda nehraje i určitou roli předešlý dlouhodobý vztah a určité zklamání, které mohli tomto vztahu respondenti/ky prožít a proto v blízké době nehodlají sňatek uzavřít. Z výzkum vyplývají určité hypotézy, které bychom si mohly stanovit: Hypotéza č. 1) Bude celá škála důvodů, které vedou k této situaci. Hypotéza č. 2) Špatné zkušenosti z předešlého dlouhodobějšího vztahu hrají určitou roli v tom, že partneři neuzavírají manželství a zakládají rodinu.
The developement of partnerships in these days
Keywords: Partnerský vztah; Rodina; Manželství; Rozvod; Nesezdané soužití; partnership; pilot study; permanent life