Pieta z Všeměřic a oplakávání z Korkusovy Hutě - rozbor děl a proměna ikonografie - Soušková, Martina (Jihočeská univerzita, 2014)
Má práce pojednává o tématu piety a oplakávání. Ukazuje, jak jsou tato dvě témata chápána z ikonografického hlediska, sleduje jejich historický vývoj v průběhu období gotiky a přibližuje obsah některých křesťanských textů, který se pravděpodobně podílel na ustavení ikonografického typu obou témat. Hlavní část textu se věnuje dílům Piety z Všeměřic let 1430 - 1440 a Oplakávání z Korkusovy Hutě z let 1510 - 1520. Tyto části textu pojednávají zejména o historii obou děl, jejich pravděpodobném původním umístění, funkci a slohových paralelách. Důležitou součástí mé práce je také naznačení možností komparace děl s některými dalšími díly českého i zahraničního sochařského umění doby gotické. Tyto komparace jsou pak východiskem pro výsledné určení osobností autorů děl a přímých vlivů podílejících se na jejich konečné podobě. Sochařské pojetí piety a oplakávání prochází v průběhu období gotiky velkou změnou, kdy původně značně rozšířené a oblíbené téma piety ustupuje do pozadí a do středu zájmu se dostává téma oplakávání. Postihnout a vysvětlit tuto ikonografickou proměnu tématu v umění, je další součástí mé práce. Zde jsou, na příkladech formálního vývoje tématu oplakávání a přiblížením významu a úlohy grafických a malířských prací na soudobé sochařství, vysvětleny pravděpodobné hlavní příčiny vedoucí k potlačení tématu piety v sochařství pozdní gotiky a následnému masovému rozšíření tématu oplakávání.
Pieta from Všeměřice and Lamentation from Korkusova Huť - the analysis of the works and changes in the iconography
Keywords: pieta; oplakávání; gotické sochařství; pieta; lamentation; gothic art of sculpture