Příměstský tábor jako prostředek k rozvoji sociální integrace dětí se zdravotním postižením - Uhlíková, Barbora (Jihočeská univerzita, 2021)
Magisterská diplomová práce se věnuje tématu integrace dětí se speciálními vzdělávacími potřebami obecně, ve školství a ve volnočasových aktivitách. Z volnočasových aktivit bylo zvoleno téma příměstského letního tábora. Teoretická část se věnuje volnému času a možnostem volnočasových aktivit, a to jak před rokem 1989, tak po roce 1989. Dále popisuje možnosti integrace dětí s handicapem a zkoumá otázku: "Jaké jsou příležitosti/možnosti a úskalí integrace dětí se speciálními vzdělávacími potřebami do společnosti?" Praktická část popisuje návrh, přípravu a realizaci projektu pětidenního příměstského tábora pro šest dětí ve dvou skupinách. V každé skupině bylo jedno dítě se speciálními vzdělávacími potřebami: v první skupině chlapec s Downovým syndromem, v druhé skupině chlapec na vozíčku. Projekt byl náročný, ale úspěšný. Kromě projektu tábora je v praktické části kapitola věnovaná rozhovorům s rodiči nebo blízkými dětí, které byly na tomto táboře a také s dobrovolnicí od salesiánů, která má zkušenosti s integrací dětí se speciálními vzdělávacími potřebami.
Suburban camp as a means of developing social integration of disabled children
Keywords: volný čas; letní tábory; pedagogika volného času; volnočasové aktivity; děti se speciálními vzdělávacími potřebami; Downův syndrom; děti s handicapem; vzdělávání; integrace; inkluze; individuální plán; kompenzační pomůcky; leisure time; summer camps; free-time pedagogy; leisure activities; children with special educational needs; Down syndrome; children with disabilities; education; integration; inclusion; individual plan; compensatory aids