Jednodenní hospitalizace na chirurgickém oddělení z pohledu pacienta - Čekalová, Petra (Jihočeská univerzita, 2017)
Jednodenní chirurgie je obor, který využívá moderních léčebných postupů a nabízí pacientům krátkou dobu hospitalizace po operačním výkonu. Režim jednodenní chirurgie není vhodný pro všechny zákroky ani pro všechny pacienty. Jsou daná kritéria, která musí pacient splňovat, aby mohl podstoupit operaci v režimu jednodenní chirurgie. Existuje seznam výkonů, které mohou být prováděny v režimu jednodenní chirurgie. Předoperační a pooperační péče je stejná jako u jiných operací. Ve většině případů je pacient druhý den po operaci propuštěn a je informován o možných komplikacích a režimových opatřeních a musí mít zajištěn odvoz a doprovod. Tato bakalářská práce je rozdělena na část teoretickou a empirickou. Teoretická část je zaměřena na problematiku jednodenní chirurgie, na předoperační a pooperační péči o pacienty. Ke zpracování bakalářské práce bylo použito kvalitativní výzkumné šetření. Technikou sběru dat byl polostrukturovaný rozhovor. Cílem práce bylo: 1. Zjistit názor pacientů na jednodenní hospitalizaci před operací. 2. Zjistit obsáhlost informací podaných pacientovi před plánovanou operací. 3. Zjistit názor pacientů na jednodenní hospitalizaci po operaci. 4. Zjistit obsáhlost informací podaných pacientovi po operaci při propuštění do domácí péče. K těmto cílům bylo stanoveno pět výzkumných otázek: 1. Jaký názor měli pacienti na jednodenní hospitalizaci před plánovanou operací? 2. Jaké informace byly pacientům poskytnuty před operací v režimu jednodenní chirurgie? 3. Jaký názor mají pacienti na jednodenní hospitalizaci po operačním výkonu? 4. Jaké informace byly poskytnuty pacientům při propuštění do domácí péče? 5. Jak hodnotí pacienti podané informace od sester a lékařů při propuštění do domácí péče? Podle výsledků bylo zjištěno, že představa oslovených o jednodenní chirurgii byla pouze operace a jeden den hospitalizace. O možnosti operace za jednodenní hospitalizace věděli čtyři oslovení od lékaře a čtyři z jiných zdrojů. Pouze tři dotazovaní byli informováni před hospitalizací o nutnosti zajistit si odvoz a doprovod při propuštění. Dále se tázaní shodli převážně na tom, že jim po operaci chyběla lékařská vizita, a někteří by přivítali i více ústně podaných informací. Při zjišťování názoru na jednodenní chirurgii se ukázalo, že všichni oslovení hodnotí poskytnutou péči kladně. Výsledky bakalářské práce by mohly sloužit ke zkvalitnění informovanosti pacientů před a po operaci v režimu jednodenní chirurgie i jako materiál pro zvýšení kvality péče.
One-day surgery in the patient wiev
Keywords: jednodenní chirurgie; jednodenní hospitalizace; péče; pacient; sestra; one-day surgery; one-day hospitalization; care; patient; nurse