Strategie rozvoje podniku potravinářské výroby - Schánilcová, Kamila (Jihočeská univerzita, 2012)
V diplomové práci bylo hlavním tématem zpracování vnitřní a vnější analýzy podniku a na základě provedené strategické analýzy, sestavit novou rozvojovou strategii podniku. Nová rozvojová strategie je zaměřená na záchranu podniku před likvidací a na rozšíření výroby při udržení kontinuity podnikání. Pomocí vnější analýzy byl zjištěn vývoj vnějšího okolí podniku. Analýza vnitřního prostředí umožnila specifikovat vnitřní zdroje podniku a jejich využívání podnikem. Návrh nové rozvojové strategie obsahuje scénář budoucího vývoje vnějšího okolí, novou vizi a poslání podniku. Dále byly stanoveny strategické cíle, které budou dosaženy novou strategií podniku. Nová rozvojová strategie je zacílena na získávání nových trhů a zákazníků, zařazením nových lahůdek do výrobního portfolia pro spotřebitele preferující zdravý životní styl. Konkurenční výhoda je v tradici, poctivosti výroby lahůdek a osobním přístupu k zákazníkovi.Podnik se nachází v těžké finanční situaci, a tak je pro něj nezbytné zavést jisté změny, které ho zachránily před likvidací
Business development strategy of food production
Keywords: Strategická analýza; strategické cíle; PEST analýza; Porterův model pěti sil; portfolio analýza; finanční analýza; SWOT analýza; poslání; vize; rozvojová strategie; Strategic analysis; strategic objectives; PEST analysis; Porter ´s five forces model; portfolio analysis; financial analysis; SWOT analysis; mission; vision; developent strategy