Názory vybraných odborníků na euthanázii - Štěrbová, Lada (Jihočeská univerzita, 2014)
Pro svou bakalářskou práci jsem si zvolila téma euthanázie. Toto téma je velice problematické a provází lidstvo téměř od jeho počátků. Poslední dobou se o euthanázii poměrně často hovoří ve sdělovacích prostředcích. Čas od času, se objeví nějaký skandální případ, který postaví veřejnost proti sobě. V poslední době šlo třeba o případ Eluany Englarové v Itálii, nebo Terri Schiavové. Jistě nejde ve světě o ojedinělé případy, ale je jejich řešení správné? Morální? Záleží jistě na úhlu pohledu. Například v případu Eluany Englarové měl italský premiér naprosto odlišný názor na usmrcení pacientky, než italský prezident, který se naopak zasadil o její usmrcení na žádost Eluanina manžela. Těžce nemocných a umírajících je ve světě hodně. V některých zemích je již respektováno jejich právo na svobodné rozhodnutí. V ostatních zemích, se o přijetí některé z forem euthanázie zuřivě diskutuje. ČR je jednou z takových zemí. V ČR proběhla veliká diskuse o legalizaci euthanázie v roce 2008. Tehdy senátorka Václava Domšová, předložila sněmovně návrh zákona o legalizaci euthanázie v ČR. Tehdy její návrh přijat nebyl, ale domnívám se, že nebude trvat dlouho a tento návrh bude předložen někým dalším. Téma euthanázie zvedá lidstvo ze židlí snad ve všech civilizovaných zemích světa. Euthanázie už byla zákonem přijata v Nizozemsku, v Belgii, ve Švýcarsku, ve státě Washington a v Oregonu. Hnutí pro euthanázii, stejně jako hnutí proti euthanázii je aktivní téměř ve všech zemích světa. Odpůrci euthanázie i její příznivci mají své argumenty. A právě tyto argumenty ve své práci zmiňuji zároveň s názory lékařů, sociologů, politiků. V této práci zaznívají argumenty pro i proti legalizaci euthanázie. Například ve prospěch euthanázie hovoří právo na respektování pacientova přání. Zastánci euthanázie tvrdí, že každý má právo rozhodnout sám o svém zdraví a životě. Je tedy třeba jejich přání respektovat. Dalším argumentem je neutichající bolest během terminálního stádia nemoci a také utrpení, které nemocný prožívá během umírání. Někteří odborníci ve svých článcích tvrdí, že euthanázie se u nás běžně provádí i nyní. Jen na základě lékařova rozhodnutí. Je proto potřeba legalizovat zákon o euthanázii, v kterém by byla stanovena pravidla pro podání žádosti o provedení euthanázie. Tato pravidla by měla stanovovat podmínky pro žadatele o euthanázii. Žadatel musí být nevyléčitelně nemocný v terminálním stádiu nemoci a musí trpět neutichajícími bolestmi. Jeho žádost musí být opakovaná a písemná. Měla by být notářsky ověřena a založena do pacientovy zdravotní dokumentace. Tato žádost by měla být také odvolatelná. Touto žádostí, by se měla zabývat lékařská komise, která by stanovila, zda jsou všechny dané podmínky splněny. Podkladem pro rozhodnutí o povolení k provedení euthanázie, by měl být také posudek psychiatra. Argumenty proti legalizaci euthanázie hovoří o možnosti zneužití euthanázie proti starým a nemocným lidem. Připomínají holandský model, kde prokazatelně neumírají jen osoby, které trpí nesnesitelnými bolestmi. Jsou zde ukončovány životy i těch pacientů, kteří trpí spíše psychicky, než tělesně. Dalším argumentem jsou úspěchy paliativní medicíny v oblasti potlačování bolesti. Rozvoj tohoto druhu medicíny by mohl znamenat obrovský posun v otázce euthanázie. Odborníci se domnívají, že pokud pacient necítí bolest, tak o euthanázii nikdy nepožádá. Dalším argumentem je i ovlivnění pacientova rozhodnutí jeho zdravotním a psychickým stavem. Hlavním symptomem člověka v depresi je touha po smrti. Pokud se ho v tomto období zeptáte, zda by chtěl požádat o euthanázii, tak je jeho odpověď předem známa. Dalším obrovským argumentem proti legalizaci euthanázie je hospicové hnutí.
Opinions of some Experts on Euthanasia
Keywords: Bolest; euthanázie; paliativní péče; smrt; umírání; Pain; Euthanasia; Palliative Care; Death; Dying