Proexportní strategie a podpora exportu - Malecká, Martina (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce se zabývá analýzou Chmelařství družstva Žatec, potažmo jeho dceřinou společností Bohemia Hop, a. s. V Teoretické části jsou zahrnuty informace o zahraničním obchodě, podporách exportu a také institucích, které se touto problematikou zabývají. V diplomové práce je dále popsána společná zemědělská politika a Asociace soukromého zemědělství v České republice a Asociace malých a středních podniků a živnostníků v České republice. Praktická část obsahuje analýzu odvětví, kterým je vývoz chmele z České republiky a analýzu Chmelařství družstva Žatec a jeho dceřiné společnosti. V dalších kapitolách praktické části jsou vytvořeny vybrané analýzy (STEP, portfolio analýza, Porterův model 5-ti sil, analýzu ekonomických ukazatelů, Ansoffova matice strategie, SWOT analýza). V rámci práce bylo provedeno také dotazníkové šetření a řízené rozhovory. V závěru diplomové práce je doporučení pro Chmelařství družstvo Žatec.
Export strategy and support for exports
Keywords: zahraniční obchod; podpora exportu; exportní strategie; vývoz chmele; foreign trade; export promotion; export strategy; export hops