Prevence vzniku sociálně patologických jevů v zaměstnaneckých vztazích (na příkladu zaměstnavatele) - Vodová, Martina (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou prevence vzniku sociálně patologických jevů v zaměstnaneckých vztazích. V první části práce jsou definovány základní formy patologického chování mobbing, bossing, staffing. Práce dále uvádí, jaké jsou příčiny vzniku a strategie těchto patologických jevů a důsledky na více úrovních osobní a ekonomické. V teoretické části této práce jsou také zahrnuty různé formy prevence, které jsou prováděny ze strany firem, aby nedošlo k výskytu sociálně patologických jevů. Praktická část práce se věnuje analýze účinnosti prevence u konkrétního podniku. Data jsou získána prostřednictvím polostrukturovaného rozhovoru s manažerem firmy a prostřednictvím dotazníkového šetření. Výsledky průzkumu zjišťují, že prevence společnosti je efektivní. Na závěr jsou navržena opatření k vylepšení současného stavu prevence. Návrhy změn se týkají způsobu odměňování a hodnocení, zvýšení povědomí o existenci mobbingu mezi zaměstnanci a zavedení pravidelných firemních sezení, která se zabývají pracovním prostředím.
Preventing social pathologies in employment relations (for example the employer)
Keywords: sociálně patologické jevy; mobbing; bossing; staffing; pracoviště; prevence; social pathological phenomena; mobbing; bossing; staffing; workplace; prevention