Vliv infekce klíšťat Ixodes ricinus virem klíšťové encefalitidy na jejich aktivitu - Výletová, Eva (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem diplomové práce bylo prostudovat vliv infekce klíšťat virem klíšťové encefalitidy na jejich chování a vývoj. Analyzovali jsme vliv infekce na sání krve, metamorfózu, lokomoci a fototaxi. Přestože se nepodařilo prokázat významný efekt infekce na chování klíšťat, získané výsledky přispívají k poznání dynamiky přenosu viru během vývojového cyklu klíšťat včetně sousání a transovariálního přenosu.
Influence of ticks infection Ixodes ricinus by Tick-borne encephalitis virus on ticks activity
Keywords: Ixodes ricinus; virus klíšťové encefalitidy; chování klíšťat; přenos viru; Ixodes ricinus; tick-borne encephalitis virus; tick behaviour; virus transmission