Možnosti a limity zooterapie v České republice - Šachová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce se zabývá tématem možností a limitů zooterapie v České republice, mapuje silné a slabé stránky zooterapie, její příležitosti a rizika při poskytování zooterapie v České republice se zaměřením na canisterapii, felinoterapii, hipoterapii a ornitoterapii. Cílem praktické části práce bylo zjistit, s jakými limity se zooterapeuti při vykonávání terapie potýkají. Pro zjištění tohoto cíle byly stanoveny 2 hlavní výzkumné otázky. 1. S jakými obtížemi se pracovníci věnující se zooterapii v sociálních službách setkávají? 2. Jaké jsou limity zooterapie vzhledem k hygienickým opatřením v sociálních službách? Pro výzkum byla využita kvalitativní výzkumná strategie, metoda dotazování a technika polostrukturovaného rozhovoru a SWOT analýza. Výzkumný soubor byl tvořen 11 zooterapeuty, z nichž 3 vykonávají canisterapii, 3 praktikují felinoterapii, 3 vykonávají hipoterapii a ve 2 případech je zastoupena ornitoterapie. Kritériem pro výběr byla alespoň roční praxe v poskytování zooterapie. Z výsledků vyplynulo, že 8 z 11 dotazovaných se potýká s problémy s nevhodnými prostory pro vykonávání zooterapie. V 5 z 11 případů se dokonce potýkají s nevzdělaným personálem, který terapii narušuje. Zooterapeuti, kteří byli za účelem výzkumu osloveni, si neuvědomují žádné limity vzhledem k hygienickým opatřením, a to přesně v 9 z 11 případů. Všech 9 uvedlo, že dodržují základní hygienická pravidla, dostatečné mytí rukou, dovoz vlastních pamlsků i misky pro zvířata. 1 z informantů uvedl omezení fyzického kontaktu s lidmi, které trpí nakažlivým onemocněním. Jen v 1 odpovědi zaznělo, že hygienické opatření se vztahuje ke kuchyním nebo jídelnám, kam zvířata nechodí a nemají přístup. Bakalářskou práci bude možné využít jako podklad a informační materiál týkající se koncepce zooterapie v České republice.
Possibilities and limits zootherapy in the Czech Republic
Keywords: Zooterapie; canisterapie; felinoterapie; hipoterapie; ornitoterapie; hygienická opatření; Zootherapy; Canistherapy; Feline therapy; Hippotherapy; Ornithotherapy; Hygiene measures