Dítě s celiakií v mateřské škole. - Capůrková, Andrea (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato práce se zabývá zdravotním znevýhodněním dítěte v mateřské škole, které trpí celiakií. Poukazuje na problémy, které jsou s tímto dietním omezením spojené. Ať už jde o omezení ve stravování, finanční náročnost nebo neustálou obezřetnost ze strany rodiny. Cílem práce je ukázat, že pokud dítě, které trpí celiakií, dodržuje striktně dietní režim - bezlepkovou dietu - může vést plnohodnotný, spokojený život jako jeho vrstevníci. Aniž by vyčnívalo z kolektivu. Praktická část je vypracována jako případová studie dítěte, které trpí celiakií a navštěvuje MŠ. Práce poukazuje na situace, kdy má tato nemoc dopad na dítě, jeho rodinu, vrstevníky a MŠ. Cílem výzkumu bylo zjištění pocitů dítěte, které trpí celiakií, pocitů jeho rodičů a jaký vliv má tato nemoc na pobyt dítěte v mateřské škole.
A child with celiac disease in kindergarten.
Keywords: Celiakie; dietní omezení; zdravotní znevýhodnění; předškolní vzdělávání.; Celiac disease; dietary restrictions; health handicap; preschool education.