Nabídka aktivizačních programů v Domově pro seniory Kopretina v Plzni - Fenclová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2011)
Naše populace stárne, lidé se dožívají vyššího věku. Přibývá seniorů, kteří jsou nesoběstační a potřebují pomoc jiné fyzické osoby. Mnohdy se stane, že senioři nemají rodinu, která se o ně postará, nebo se o ně postarat nedokáže. Jednou z možností pro tyto seniory je využít služeb Domovů pro seniory. Součástí péče o zdravé tělo je i péče o psychickou pohodu. Je dokázáno, že tyto dvě oblasti se navzájem ovlivňují. Tuto myšlenku naplňují volnočasové aktivity nabízené v Domovech pro seniory. Nabízí seniorům smysluplné využití volného času a možnost seznámit se s novými lidmi a najít nové přátele, se kterými mohou trávit svůj volný čas. Tato bakalářská práce je rozdělena na dvě části. Teoretická část se zabývá teoretickými východisky spojenými se stářím, potřebami člověka, volnočasovými aktivitami seniorů, sociálními službami pro seniory a popisem Domova pro seniory Kopretina v Plzni, kde probíhal výzkum. Ke sběru dat v empirické části byla použita strategie kvalitativního výzkumu, metoda polostrukturovaného rozhovoru. Cílem práce bylo zjistit, zda jsou senioři v Domově pro seniory Kopretina v Plzni spokojeni s nabídkou aktivizačních programů. Ve výzkumu byla stanovena hlavní výzkumná otázka, pro její zodpovězení byly použity tři dílčí otázky. Hlavní výzkumná otázka vedla k potvrzení cíle práce. Získané informace, které byly zjištěny výzkumem, mohou být použity pro zkvalitnění již nabízených aktivizačních činností v Domově pro seniory Kopretina a zároveň z výzkumu vyplynulo, která aktivita v tomto Domově schází.
The offer of activation programs at senior house Kopretina in Plzeň
Keywords: Aktivizační činnosti pro seniory; Domov pro seniory; stárnutí; stáří; volnočasové aktivity; zákon č. 108/2006 Sb.; o sociálních službách.; Activating activity for the elderly; home for the elderly; aging; age; leisure activities; Act No. 108/2006 Coll.; on social services.