Stavba přední končetiny koně vhodného pro drezurní soutěže - Dvořáková, Karolina (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem této práce bylo specifikovat požadavky na přední končetinu koně vhodného pro drezurní soutěže. Sledovanými faktory byly jednotlivé části přední končetiny koně. Konkrétně to byl úhel lopatky, délka lopatky, délka ramenní kosti, úhel loketního kloubu, délka předrámí, délka záprstí, délka spěnky, kohoutková výška pásková a rozměr od ramenního kloubu ke kyčelnímu hrbolu. Celkem bylo změřeno 103 koní osmi různých plemen používaných v drezurních soutěžích. Hodnoceny byly přední končetiny koní ve výkonnostních stupních L (58koní), S (24 koní) a ST (21 koní). Byli měřeni koně, kteří navštívili drezurní závody v uplynulých dvou letech (2016 a 2017). Z drezurních protokolů, které patří ke drezurním závodům, byly zaznamenány známky celkově za chody, prodloužený klus, prodloužený cval, překrok a krok. Pro objektivní posouzení bylo provedeno hodnocení statistickým programem Statistica, a to jednofaktorovou anovou, Turkeyovým HSD testem a Spearmanovými korelacemi. Z výsledků této práce vyplývá, že nejdůležitějším rozměrem se ukázal úhel lopatky (výkonnost ST 48°). Dále kohoutková výška pásková, kde se ukázalo, že čím vyšší kůň (výkonnost ST 180 cm), tím vyšší dosáhl výkonnosti a lepších známek v drezurních soutěžích. Délka ramenní kosti (kolem 44 cm) ovlivňuje známky za klus, cval a chody, ale příliš neovlivňuje výkonnost. Délka spěnky (ST výkonnost 18 cm) ovlivňuje známky za krok a cval. Průměrně se délka lopatky pohybuje kolem 61 cm, rozměr mezi ramenním kloubem a kyčelním hrbolem koně 122 cm, délka předrámí 46 47 cm, délka záprstí 31 cm a úhel loketního kloubu 99°. Dále z práce vyplývá, že čím vyšší výkonnosti kůň dosáhl, tím méně byly všechny rozměry rozdílné, a tedy přední končetiny se více podobaly. A také že největší rozdíly jsou mezi koňmi výkonnosti L a ST či L a S, zatímco mezi koňmi výkonnosti S a ST nejsou rozdíly v přední končetině markantní.
Conformation of front limb of a horse suitable for dressage competitions
Keywords: kůň; přední končetina; drezurní soutěž; výkonnost; horse; front limb; dressage competition; performance