Teoretická východiska a jejich reprezentace v surrealistické tvorbě Vítězslava Nezvala - Svoboda, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2014)
Období vzniku Surrealistické skupiny v Československé republice a období, v němž tvořil svá surrealistická díla Vítězslav Nezval, mělo několik teoretických opěrných bodů v psychologii a filozofii. Cílem diplomové práce bude tato východiska pojmenovat a interpretovat v souvislosti s Nezvalovou surrealistickou tvorbou. Při psaní budu jako zdroj využívat primární literaturu beletristickou a teoretickou, a také dobový tisk s publikacemi týkající se surrealismu.
Theoretical Bases and their Representation in Surrealist Work of Vítězslav Nezval
Keywords: Vítězslav Nezval; surrealismus; Surrealistická skupina v Československé republice; psychologie; filozofie; Sigmund Freud; Carl Gustav Jung; Georg Wilhelm Friedrich Hegel; psychoanalýza; sen; automatické psaní; žena; duše; pojetí svobody; Vítězslav Nezval; surrealism; Surrealist Group in Czechoslovakia; psychology; philosophy; Sigmund Freud; Carl Gustav Jung; Georg Wilhelm Friedrich Hegel; psychoanalysis; dream; automatic writing; woman; psyche; conception of freedom