Fenomén léčitelství v České republice - Alexander, Filip (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem práce je zmapovat situaci léčitelství v České republice. Účelem této práce není posuzovat, zda je léčitelství účinné či nikoliv. V teoretické části se zabývá jeho popisem, historií, aktuální podobou, legislativní stránkou, metodami, riziky a snahou nalézt důvody současného zájmu o tento fenomén. Teoretická část práce si klade za cíl přiblížit prostřednictvím dotazníkového šetření zájem české populace o léčitelství a zjistit důvody pro jeho vyhledávání. Respondenti byli podle svých odpovědí nakonec rozděleni do tří specifických skupin.
The phenomenon of nature healing in the Czech republic
Keywords: léčitelství; léčitel; alternativní medicína; klinická medicína; psychosomatika; západní způsob života; stres; holistický přístup; biopsychosociální přístup Cílem práce je zmapovat situaci léčitelství v České republice.; nature healing; healer; TCAM; alternative medicine; complementary medicine; clinical medicine; psychosomatic; modern lifestyle; stress; holistic approach; biopsychosocial model