Využití speciálních fyzioterapeutických metodik u syndromu zmrzlého ramena - Kubaláková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2010)
Tématem bakalářské práce je syndrom zmrzlého ramene. Jedná se o časté postižení ramenního kloubu, ale patří mezi nejméně objasněné onemocnění ramene. Má zcela typický průběh a objektivní nález, charakteristické je zejména omezení aktivní i pasivní hybnosti. Tento syndrom je velmi bolestivý dlouhotrvající stav. Pacienti se obvykle uzdraví, ale už nikdy nemusí získat zpět svou plnou hybnost. Cílem první části práce je zpracování teoretických podkladů týkajících se dané problematiky. Cílem výzkumné části byl výběr klientů se syndromem zmrzlého ramene a praktické ověření jednotlivých vyšetřovacích a terapeutických postupů používaných ve fyzioterapii. Pro praktickou část bakalářské práce byla použita metoda kvalitativního výzkumu, případová studie. Bakalářská práce může být využita v klinické praxi fyzioterapeutů.
Usage of special physiotherapeutic methodics in frozen shoulder syndrom
Keywords: syndrom zmrzlého ramene; fyzioterapie; rameno; intervenční terapie; pohyby ramenního kloubu; vyšetření ramene; frozen shoulder syndrom; physiotherapy; shoulder; interventional therapy; shoulder movements; shoulder examination