Vliv rozmanitosti včelí pastvy na zdravotní stav včelstva - Šebesta, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce si klade za cíl zjistit vliv rozmanitosti včelí pastvy na zdravotní stav včelstva. Včela medonosná je důležitá pro život na této planetě. První část práce předkládá popis včely medonosné a toho, co je pro její život přirozené a nepostradatelné. Představuje rostliny, které v našich klimatických podmínkách během roku podle fenologického kalendáře nabízejí více či méně kvalitní pyl a nektar, a dále probírá změny v naší krajině v průběhu historie. Druhá část se zaměřuje na látky, jež mohou včelám pomoci v boji s chorobami a škůdci.
The influence of the diversity of bee forage on the state of health of bees
Keywords: včelí pastva; pyl; pylodárné rostliny; nektar; nektarodárné rostliny; éterické oleje; Bee forage; pollen; polleniferous plants; nectar; nectariferous plants; essential oils