Problematika gravidity žen ve vyšším věku - Kuntová, Anna (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se věnuje problematice gravidity žen ve vyšším věku. Toto téma je v současnosti velmi aktuální a často diskutované. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou respektive část výzkumnou. V teoretické části jsme definovali fyziologickou graviditu, obecnou problematiku gravidity ve vyšším věku a plánování rodičovství. V další kapitole jsme se zaměřili na to, jakým způsobem může věk ženy ovlivnit její prožívání těhotenství nebo plod. Dle mnoha studií je dokázáno, že ženy ve věku nad 35 let mají větší sklon k těhotenským komplikacím.Významnou problematikou je také plodnost, která po 30. roku života ženy nápadně klesá. Dále je zmíněna prenatální péče, psychika a potřeby žen ve vyšším věku.Cíle této bakalářské práce byly dva. Prvním cílem jsme chtěli zjistit, jakým způsobem ovlivňuje věk ženy průběh gravidity. Druhý cíl byl zvolen ke sledování nejčastějších důvodů vedoucí ženy k otěhotnění ve vyšším věku. K těmto cílům bylo zvoleno pět výzkumných otázek: Jakým způsobem vyšší věk žen ovlivňuje průběh gravidity? Jak hodnotí ženy vícerodičky graviditu před 35. rokem a po něm? Jakým způsobem porodní asistentky edukují těhotné ženy ve vyšším věku a jak na ně pohlíží? Jaká je informovanost žen o rizicích těhotenství ve vyšším věku? Z jakých důvodů se ženy rozhodly pro graviditu ve vyšším věku? Výzkumné šetření bylo prováděno kvalitativní metodou za pomoci individualizovaných polostrukturovaných rozhovorů. Rozhovory byly provedeny s deseti ženami ve věku 35 let a více (které byly rozděleny na pět prvorodiček a pět vícerodiček) a třemi porodními asistentkami. Výzkum probíhal v ordinacích praktických gynekologů na základě jejich souhlasu s výzkumem. Výsledky této práce poukázaly na problematiku gravidity ženy starší 35 let. Bylo zjištěno a tudíž v některých případech potvrzeno, že věk může mít negativní vliv na graviditu po 35. roce života ženy. U respondentek se vyskytla například těhotenská hypertenze, nízko nasedající lůžko nebo také riziko v podobě amniocentézy. Nelze ale říci, že každá gravidní žena ve vyšším věku bude sužována komplikacemi. Rizikovost gravidity ve vyšším věku byla v některých případech vyvrácena, protože se dá říci, že tři respondentky z deseti prožily svou graviditu bezproblémově. Co se týká důvodů, které ženy vedly k rozhodnutí mít v tomto věku potomka, velkou roli sehrává partner ženy. Vyskytly se případy, kdy se žena vdala za nového partnera, či že na vhodného partnera pro rodinu dlouho čekala. Dále za tím stojí i fakt, že ženy dítě prostě chtějí a nad svým věkem nijak zvláště nepřemýšlejí. Jiným důvodem může být i upřednostnění kariéry nebo koníčků ženy před mateřstvím a také neplánovaná gravidita.Bakalářská práce poukázala na možná rizika pro gravidní ženy ve věku nad 35 let. Měla by sloužit jako informační zdroj nikoliv však jako plán, který tyto ženy zaručeně čeká, pokud otěhotní nad 35 let. Zjištěné důvody žen pro otěhotnění mají ukázat současnou situaci a smýšlení žen. Výsledky jsou obrazem dnešní doby, protože věk pro otěhotnění ženy je, dá se říci, na vzestupu, a je dobré vědět, proč se tomu tak děje. Dalo by se polemizovat nad problematikou informovanosti a edukace žen. Měly by dopředu vědět rizika pro otěhotnění nad 35 let, či je nevědomost v této problematice pozitivní faktor? Každá žena je osobnost, má jiné chápání a jiné psychické rozpoložení. Je potřeba ženu vnímat holisticky a brát v potaz její anamnézu.
The issue of woman´s pregnancy in higher age
Keywords: věk; žena; porodní asistentka; gravidita; komplikace; edukace; age; woman; midwife; pregnancy; complications; education