Vnitrodruhová variabilita Cryptosporidium muris. - Fenclová, Jana (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato práce se zabývá studiem biologických a molekulární vlastností Cryptosporidium muris CAT21, původně izolované z přirozeně infikované kočky, a porovnává tento izolát s jinými izoláty žaludečních kryptosporidií savců. Byla testována experimentální vnímavost k infekci u různých modelových hostitelů, průběh infekce, tkáňová afinita, velikost a životaschopnost oocyst.
Intraspecific variability of Cryptosporidium muris.
Keywords: Cryptosporidium muris; kočka domácí; hostitelská specifita; lokalizace infekce; patogenita; morfologie oocyst; životaschopnost oocyst; Cryptosporidium muris; domestic cat; host specificity; location of infection; pathogenicity; oocysts morphology; oocysts viability