Firemní klima a stav podnikové kultury - Lukášková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2007)
Cílem této diplomové práce bylo zjistit stav podnikové kultury ve vybraném podniku a specifikovat vlivy působící na firemní klima. Dotazníkovým šetřením a testem TBSD byla potvrzena hypotéza, že na stav firemního klimatu má vliv pracovní spokojenost zaměstnanců, způsob jejich motivace a stimulace k práci, způsob a kvalita komunikace ve firmě a kompatibilita hodnotového systému jedinců s hodnotovým systémem firmy, to vše v kontextu mikro-, mezo,- a makroprostoru. Analýzou dat bylo zjištěno, že ve vybraném podniku existuje dobrá podniková kultura, která je oslabena existencí subkultur v jednotlivých střediscích. Na základě studia odborné literatury a vlastních znalostí bylo vybrané firmě ''X'' doporučeno, aby rozšířenost firemní kultury podpořila lepší informovaností zaměstnanců o vizi a cílech firmy. Další doporučení určená pro zlepšení firemního klimatu se týkala individuálního přístupu v motivaci a řízení zaměstnanců, většího důrazů na vzdělávání zaměstnanců a větší pozornosti věnované hodnotovému systému a cílům jedince při výběrovém řízení.
Corporate climate and estate of corporate cultur
Keywords: Podniková kultura; firemní klima; vzdělávání zaměstnanců; hodnotový systém; pracovní spokojenost; motivace; Corporate cultur; corporate clime; education of employees; virtue concept; working satisfaction; motivation