Srovnání možnosti a kvality péče o seniory v domácím prostředí a v pobytovém zařízení v Domově seniorů v Benešově - Neuwirthová, Jana (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce se zaměřuje na porovnání péče o seniory v domácím prostředí a pobytových zařízení, konkrétně v Domově seniorů v Benešově. Teoretická část diplomové práce představuje odborná východiska pro samotný výzkum konaný převážně v Domově seniorů v Benešově. Teoretické kapitoly o problematice stáří, druzích poskytované péče a příklady nabízených služeb pro seniory jsou doplněny o praktickou část. Ta se opírá o zkušenosti jednotlivých seniorů, se kterými byly vedeny polostrukturované rozhovory. Zásadními sledovanými faktory, které jsou společné pro obě varianty péče, jsou autonomie jedince, dále jeho vztahy s okolím a rodinou a v neposlední řádě také jeho zdravotní stav. Toto vše zásadně ovlivňuje spokojenost jedince s místem, na kterém musí trávit své seniorské roky.
Comparison of the care about the elderly in the home environment and the residential facility in the Home for the Elderly in Benešov in terms of their possibilities and quality
Keywords: senior; stáří; kvalita života; životní spokojenost; domácí péče; zdravotní stav; potřeby; sociální péče; rodina; zařízení; elderly; old age; quality of life; life satisfaction; home environment care; health condition; needs; social care; family; facilities