Vliv přikrmování tržního kapra obilnými krmivy na kvalitu vody - Strouhal, Jiří (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem této práce bylo sledování vlivu přikrmování na vybrané ukazatele kvality vody (teplota, kyslík, pH, alkalita, konduktivita, turbidita, nerozpuštěné látky, chlorofyl a, CHSKCr, BSK5, TP, P PO43-, TN, N NH4+, N NO3). Pokus probíhal na sádkách v Třeboni po dobu 120 dnů. Pro přikrmování byla použita neupravená pšenice, pšenice tepelně upravená a pšenice tepelně upravená a mačkaná. Pro každou skupinu byly vybrány dvě sádky a obsádka byla přikrmována 3x týdně. Pro porovnání výsledků byla nasazena kontrolní skupina, kde obsádka byla odkázána pouze na přirozenou potravu. Celkem bylo odebráno 12 vzorků, u kterých byly stanoveny chemicko-fyzikální vlastnosti vody. Jediný statistický (p < 0,05) rozdíl byl zaznamenaný u koncentrace kyslíku v sádkách, kde ryby byly přikrmovány tepelně upravenou a mačkanou pšenicí (5,79 + - 1,38) v porovnání s kontrolou (7,00 + - 1,73). Ostatní parametry nevykazovaly výrazné změny mezi sledovanými skupinami (p > 0,05).
The effect of supplementary feeding of market carp by cereal feeds on water quality
Keywords: kapr obecný; obiloviny; kvalita vody; fosfor; dusík; intenzifikační prostředky; common carp; cereals; quality of water; phosphorus; nitrogen; intensifying means