Výnos a kvalita konopí setého (Cannabis sativa) pěstovaného v ekologickém a konvenčním systému hospodaření - Kašpar, Jan (Jihočeská univerzita, 2021)
Konopí seté je prastarou kulturní plodinou, která oproti běžně pěstovaným plodinám má široké spektrum využití. Cílem této práce bylo zhodnotit vliv odrůdy konopí setého a systému pěstování na celkový výnos biomasy, množství květu a listu, nažek, odpadních částí rostliny, hmotnosti tisíce semen, podíl velikostních frakcí konopných nažek, podíl vyloupaných nažek a slupek a výtěžnost oleje. Pěstování konopí lze doporučit do ekologického zemědělství, protože rostliny konopí měly průkazně vyšší hmotnost samičích rostlin i výnos celkové biomasy v zeleném stavu i sušině v t/ha jak v době květu, tak i na konci vegetace. Dále měly vyšší produkci květenství a listů, i produkci nažek. Srovnatelné jsou oba systémy pěstování v podílu obalových vrstev nažek a HTN. Konvenční systém byl průkazně lepší v podílu oleje v nažkách a podílu frakce nažek nad 3,5 mm. Vysoký výnos biomasy a nažek byl dosažen u odrůdy Santhica 70 z konvenční produkce (Meclov) a to 57,3 t/ha a 1,5 t/ha. Výnos květu a listu byl vyšší z ekologické produkce (Chlum) u odrůdy Fedora 17 a to 3,08 t/ha. Nejvyšší podíl oleje v konopných nažkách byl stanoven u odrůdy Santhica 70 z konvenční produkce (Sušice) a to 16,5 %. Při porovnání odrůd byl vyšší výnos biomasy a nažek dosažen u odrůdy Santhica 70 z konvenční produkce (Meclov) a to 57,3 t/ha a 1,5 t/ha. Výnos květů a listů byl vyšší z ekologické produkce (Chlum) u odrůdy Fedora 17 a to 3,08 t/ha. Vyšší podíl oleje v konopných nažkách byl stanoven u odrůdy Santhica 70 z konvenční produkce (Sušice) a to 16,5 %.
Yield and quality of hemp (Cannabis sativa) grown in organic and conventional farming
Keywords: výnos; biomasa; květenství; HTN; olej; velikost semen; CBD; THC; CBG; yield; biomass; inflorescence; TAW; oil; seed size; CBD; THC; CBG