Jazykové prostředky k upoutání pozornosti v současné reklamě - Chabr, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2019)
Tématem této diplomové práce je zkoumání jazyka reklamního diskurzu se specifickým zaměřením na použití jazykových prostředků. Nejprve jsou vymezeny teoretické poznatky o reklamě a jednotlivých jazykových prostředcích. Tyto jazykové prostředky jsou následně komentovány v kontextu použití v konkrétních případech. Dále tato práce stručně pojednává také o problematice genderu v reklamním diskurzu a uvádí několik vizuálně odlišných forem propagace textového sdělení. Cílem práce je odhalit současné trendy použití jazykových prostředků, které napomáhají v persvazivní funkci reklamního sdělení.
Exploring discourse strategies in contemporary advertising
Keywords: reklamní diskurz; jazykové prostředky; reklama; persvaze; advertising discourse; language means; advertisement; persuasion