Vyhodnocení produkčních vlastností ovcí v ekologickém chovu - Kalianková, Eva (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem diplomové práce na téma vyhodnocení produkčních vlastností ovcí na ekologické farmě, bylo vyhodnotit úroveň užitkových vlastností ovcí a ekonomických ukazatelů na ekologické farmě Račín, která se nachází v podhorské části Šumavy. Po studiu odborné literatury zaměřené na téma ekologického zemědělství byly získány podrobné informace k zanalyzování celkové problematiky chovu ovcí na ekofarmě Račín. Byla hodnocena masná užitkovost. Hodnocení reprodukce bylo na základě čtyř základních reprodukčních ukazatelů. Hmotnost jehňat ve 100 dnech věku a produkce vlny byla zjištěna vážením. Zjištěné hodnoty byly ve většině ukazatelů nižší, než publikují autoři. Tento fakt souvisí se zjištěnými nedostatky spojené s ustájením, výživou a organizací chovu. V závěru byla navržena opatření, která by vedla k eliminaci těchto nedostatků a zároveň celkově ke zlepšení úrovně chovu.
Evaluation of production characteristics of sheep in organic farming
Keywords: ekologické zemědělství; ekonomické ukazatele; chov ovcí; reprodukční ukazatele; produkční ukazatele; Šumavská ovce; ecological agriculture; economic indicators; sheep breending; reproductive indexes; production characteristic