Oportunní paraziti u alkoholiků - Křivánková, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem této studie byl průkaz oportunních parazitů u alkoholiků. Vyšetřovaným materiálem byla stolice. Celkem bylo vyšetřeno 28 vzorků, 4 od pacientů Psychiatrické léčebny Červený Dvůr, 5 od pacientů hospitalizovaných na psychiatrickém oddělení Ústřední vojenské nemocnice, 3 vzorky poskytli pacienti Psychiatrické léčebny Havlíčkův Brod a 16 vzorků bylo od pacientů z terénu, docházejících na terapii ambulantně. K mikroskopickému vyšetření stolice byly použity tyto metody: koncentrační metoda M.I.F.C. k průkazu vývojových stadií prvoků, barvící metoda Miláček-Vítovec, která slouží k diagnostice oocyst kryptosporidií ve stolici a Calcofluor, která je určena k detekci mikrosporidií. Molekulární diagnostika byla založena na PCR a restrikci produktu. Metoda PCR prokázala přítomnost mikrosporidií u 1 pacienta z 28. Následná sekvenace a fylogenetická analýza diagnostikovala Encephalitozoon cuniculi. Encephalitozoon cuniculi byl detekován u pacienta z terénu. Výskyt mikrosporidií u alkoholiků je 4 %.
Opportunistic parasites in alcoholics
Keywords: Oportunní parazité; alkoholismus; mikrosporidie; Opportunistic parasites; alcoholism; Microsporidia