Účetní a daňové aspekty mzdových nákladů vybrané účetní jednotky - Nývltová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem práce bylo zanalyzovat mzdové náklady, stanovit jejich vliv na daň z příjmů právnických osob a zpracovat návrh optimalizace mzdových nákladů pro vybranou firmu. V teoretické části je popsána problematika mezd a jejich položek z účetního i daňového hlediska. V praktické části byl nejdříve zanalyzován vliv jednotlivých položek mzdy na celkovou výši mzdových nákladů, poté byly analyzovány mzdové náklady z pohledu různých forem pracovních vztahů. Výsledky byly porovnány se skutečným stavem u vybrané společnosti.
Accounting and tax aspects of payroll costs of the selected entity
Keywords: mzdové náklady; zaměstnavatel; zaměstnanec; daň z příjmů právnických osob; zdravotní pojištění; sociální připojištění; payroll costs; employer; employee; legal entity income tax; health insurance; social insurance