Určování terestrických forem lakušníků (Ranunculus sect. Batrachium) - Vlčková, Linda (Jihočeská univerzita, 2020)
Lakušníky (Ranunculus sect. Batrachium) jsou jednou z nejkomplikovanějších skupin vodních rostlin. Kromě typických vodních forem mohou tvořit i formy terestrické. Determinace jedinců rostoucích na suchu je velmi náročná. Cílem této práce bylo zjistit, zda lze od sebe terestrické formy druhů Ranunculus trichophyllus a Ranunculus peltatus odlišit. Druhy byly určeny pomocí průtokové cytometrie a následně byly změřeny a analyzovány morfologické znaky.
Determination of the terrestrial forms of water-crowfoots (Ranunculus sect. Batrachium)
Keywords: Ranunculus sect. Batrachium; Ranunculus trichophyllus; Ranunculus peltatus; terestrické formy; determinace; průtoková cytometrie; botanika; vodní rostliny; Ranunculus sect. Batrachium; Ranunculus trichophyllus; Ranunculus peltatus; terrestrial forms; determination; flow cytometry; botany; aquatic plants