Kvadratické plochy a křivky kolem nás - Cukrová, Jana (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato bakalářská práce nás seznamuje s kuželosečkami a jejich výskytem ,,kolem nás?. Zároveň poukazuje na propojení geometrie a běžného života. V první části práce je popsán teoretický základ kuželoseček, jejich rovnice a možnosti konstrukce. Teorie je doplněna obrázky, které jsem vytvořila pomocí programu GeoGebra. V druhé části je prezentován soubor fotografií různých typů kuželoseček ,,kolem nás? tj. takové kuželosečky, které se vyskytují v přírodě, stavitelství apod. Ty jsem pak analyzovala v programu GeoGebra.
Quadratic surfaces and conics around us
Keywords: kvadratické plochy; elipsa; hyperbola; parabola; popis konstrukce; quadratic surfaces; ellipse; hyperbola; parabola; description of construction